Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Preliminär sammanställning av omkomna genom drunkning under oktober 2017

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet genom drunkning visar att  8 personer omkom genom drunkning under oktober i år jämfört med 5 personer under oktober 2016. Totalt har 85 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 113 under samma period förra året.

 

2017 oktober 2016
2 fritidsbåt 3
0 bad 0
6 övriga 2
8 Total 5

                                       

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under oktober 2017

 

1/10 Älv, övrigt

Mora, W-län 

En man i 60-årsåldern påträffades avliden i Österdalälven. Allt pekar på att mannen fallit vid den branta strandkanten. Mannen anmäldes saknad i Mora. Polispatrull med hund skickades ut för att söka efter mannen. Efter en stunds sökande påträffades mannens skor vid en strandkant. Räddningstjänsten larmades ut för att söka med båt och dykare i vattnet. Mannen påträffas avliden i vattnet.

 

1/10 Älv, fordon, övrigt

Sollefteå, Y-län

En fyrhjuling med en båtvagn på släp körde ner och välte i Ångermanälven. En man i 65-årsåldern från Sollefteå kommun, hamnade i vattnet och avled.

 

2/10 Sjö, fritidsbåt

Kiruna, BD-län

En man i 30-årsåldern är avliden efter en drunkningsolycka i Sávddosjávre i Kiruna kommun.

En annan man som är under 20 år gammal var med i samma båt som den avlidne, men han lyckades simma till land. Det var pappan till en av de utländska turisterna som saknade de två männen som gett sig ut på en fisketur och inte kommit tillbaka. Enligt uppgift från polisen tog båten in vatten innan den kantrade. Båda männen är hemmahörande i Tyskland. Den omkomna turistens anhöriga är nu underrätade. En stor insats drogs igång, räddningstjänsten sjösatte båtar från två olika håll i sjön och en polishelikopter anslöt till platsen. Det var även denna helikopter som först upptäckte båten och kunde styra räddningstjänstens båtar rätt. – Båten var upp- och nedvänd och låg mellan 500 meter och en kilometer från land. Vi hittade också en ryggsäck och sedan en person i vattnet som vi förde till land, enligt räddningstjänsten. Polishelikoptern rapporterade därefter att den siktat en person som stod vid stranden och vinkade. – Vad jag förstår hade mannen tagit sig till land och in i en stuga och lyckats hålla sig varm. Vi förde han till ambulansen för vård.

 

3/10 Sjö, övrigt

Jönköping, F-län

Mannen hittades i Munksjön i Jönköpings centrum och drogs upp av privatpersoner och fördes till intensiven på Ryhov men var oidentifierad. Polisen har tagit mannens kläder och tillhörigheter i beslag som en del i utredningen av vad som kan ha inträffat och varför han hamnade i vattnet. Strax innan midnatt kom besked om att mannen blivit identifierad. Han är i 40-års åldern och anmäldes försvunnen av en bekant. Polisen vill fortfarande gärna få in iakttagelser om mannen innan han anträffades i vattnet. Mörkhyad man i ca 40-50-års åldern, ca 180 cm lång, kraftig kroppsbyggnad och grått hår, tunnhårig upptill på huvudet. Han var iklädd en mörk jacka och blårutig skjorta. Under kvällen på torsdagen vid 19-tiden kom besked från polisen om att mannen avlidit på grund av sina skador.

 

9/10 Hav, hamn, övrigt

Luleå, BD-län

En man har drunknat efter att ha ramlat i det iskalla vattnet från en kaj i centrala Luleå. Två personer ska förgäves ha försökt rädda honom. Det var en 26-årig man från Luleå som drunknade i Norra hamn på måndagskvällen. Båtar, dykare och helikopter sattes in i sökandet i Luleås Norra hamn. Räddningstjänsten, ambulanser och försvarets räddningshelikopter ryckte ut och ett intensivt sökande inleddes, efter att vittnen hade ringt och larmat från kajen.

 

11/10 Hav, hamn, övrigt

Öckerö, O-län

Hamnkaptenen på Öckerö larmade under morgonen räddningstjänsten. En man hade hittats död i hamnen – misstanken är att han ramlade i vattnet när han var på väg hem från krogen. Det var en man i 70-årsåldern som var död redan när räddningspersonal kom till platsen. Polisen kallades till platsen och underrättade senare på dagen anhöriga om det som inträffat.

 

17/10 Älv, övrigt

Värnamo, F-län

Polisen hittade vid lunchtid en död man i Lagan i Värnamo. Det var en hundpatrull som hittade mannen. Sökinsatsen ingick i en utredning gällande en man i 55-årsåldern som har varit försvunnen sedan några veckor tillbaka. Kroppen är inte identifierad, men det finns, enligt polisen, tydliga tecken på att det rör sig om den försvunne mannen. Anhöriga har underrättats. Arbetet med att identifiera mannen fortsätter. Kroppen kommer att obduceras. Det finns ingen misstanke om brott. Rubriceringen är dödsfall genom drunkning.

 

20/10 Sjö, fritidsbåt

Arvidsjaur, BD-län

Det var strax efter 22.00 som larmet kom om att två personer hade kantrat med sin båt i sjön Lobblet vid Lindås. Den som ringde in larmet hade klängt sig fast vid den kantrade båten. Den personen kunde undsättas av räddningstjänsten. Den andre, en man i 50-årsåldern, fördes medvetslös till land och fick vård på plats av ambulanspersonal innan han fördes till sjukhus. På lördagsmorgonen meddelade Norrbottenspolisen att mannen har avlidit. Anhöriga har underrättats. Mindre än ett dygn senare kom ytterligare ett larm om en drunkning i Arvidsjaurs kommun. En man hade hamnat i vattnet vid sin båt i Sörsjön. Räddningstjänsten var snabbt framme och kunde få upp honom på land.

 

Ytterligare information, Mikael Olausson 0769-411465

Mer statistik hittar ni här

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands - exklusive suicid.