Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Mycket mer än att vakta våra stränder

Som utbildad livräddare har du möjlighet att tävla med dina kunskaper. Svenska Livräddningssällskapet har lokala klubbar som fokuserar sig på att träna och tävla i Livräddning. Det som krävs av dig är att du är medlem i SLS samt att du har en godkänd poollivräddarutbildning från oss.

 

Arbeta och tävla nationellt och internationellt

NYTT:

- Tävlingskalender 2018.pdf

Sverige har ett antal lokala livräddarklubbar men USA, Australien, Tyskland och England är stora aktörer på marknaden. USA propagerar för att få in livräddning som en OS-gren. Du kan tävla i Nordisk Lagkapp och i de stora internationella tävlingarna.

 

 Läs mer om EM i livräddning Belgien 2017

 

Tävlingsgrenar

Nordisk lagkapp är en kombination av tävling i bassäng och en sjukvårdsdel. Som namnet antyder tävlar du i lag av tre livräddare och lagkappen utövas främst i Sverige, Norge och Danmark. Material som används är livboj med och utan lina, livräddningsdocka och räddningslina.  

Tävlingsbestämmelser Nordisk Lagkapp (pdf)

De internationella grenarna delas upp i tävlingar i hav eller i bassäng och har också en sjukvårdsdel som kallas SERC. Förutom livboj och livräddningsdocka används fenor, bogserlinor och torped. Havsgrenen innefattar också bräda där du tar dig ut bland de höga vågorna. Är du intresserad av att veta mer om de internationella grenarna kan du läsa på International Life Saving Federations hemsida, här nedan finns kort förklaring till havsgrenarna.

Surfrace – simning (ca 400 m)
Boardrace – räddningsbräda (paddla ca 800 m)
Ski – havs/räddnings kanot (paddla ca 1000m)
Flags – fånga ”pinne” en pinne mindre än deltagare (löpning ca 20m)
Boardrescue – lagkapp. En simmar ut, en paddlar bräda ut/ båda paddlar bräda hem.
Tubrescue – lagkapp. En simmar ut (offer), en räddare simmar ut med räddningstorped och fenor, räddare bogserar simmare i torped hem. Två bärare drar simmare upp på land.
Oceanrelay – lagkapp. En simmare, en brädpaddlare, en kanotpaddlare, en löpare.

FAQ

Hur ofta måste jag träna?

Viill du nå landslaget krävs det full satsning, det vill säga 5 till 10 pass i veckan. En bra början är att vara med och träna till Nordisk lagkapp, då tränar vi ca 1 till 3 gånger i veckan.

Hur blir jag medlem i ett lag?

Lättast är det om du söker upp den lokala klubben där du kan träna tills du är med i tävlingslaget. Det kan vara en livräddarklubb eller en simklubb. 

Hur får jag kontakt med andra lag utomlands?

Vi har flera livräddare som varit utomlands och jobbat/tävlat som har kontakter internationellt, kontakta Sport-och ungdomsrådet så hjälper de dig.